17 Blocks, un film documentar din 2019 de Davy Rothbart

Timp de 20 de ani, Emmanuel Sanford-Durant și familia sa și-au filmat cotidianul extrem de dificil într-un cartier rău famat din Washington, situat pe strada Capitolului, numărul 17.

În 1997, realizatorul Davy Rothbart se întâlnește cu Emmaneul Sanford-Durant, la acea vreme având vârsta de 9 ani și cu fratele său Smurf, un adolescent, în timpul unui meci de baseball.

Rothbart simpatizează cu cei doi frați și le încredințează o cameră video pentru a-și filma viața de zi cu zi. Curând, ceilalți membri ai familiei precum și sora lor Denice se alătură acestui proiect ambițios. Și existența lor nu va fi una simplă în acest cartier complet abandonat și decrepit.

Ce face ca unele imagini cu videoclipuri familiale să ne lase indiferenți sau, mai rău, să nu suportăm să le vedem și ce face ca altele să ne impresioneze profund?

Pentru a înțelege acest lucru trebuie să învățăm care este diferența între șocul simțit la vederea unor simple imagini captate de familia Saford în 17 Blocks. Punerea în scenă este deosebit de calculată și devine o postură în unele imagini captate, fie că sunt private, fie că sunt de ordin “documentar”.

La doar 9 ani, Emmanuel Sanford-Durant se întâlnește cu jurnalistul și realizatorul Davy Rothbart. Cu ajutorul unei camere video pe care i-o oferă realizatorul, Emmanuel își filmează familia: pe Cheryl, Smurf, Denice și Justin. În urma morții lui Emmanuel, Justin decide să continue să filmeze, astfel încât filmarea acestei familii se întinde pe mai bine de 20 de decenii.

Urmărind scenele din film, realizăm că singurul viitor promis acestei familii pare moartea violentă prematură sau, în cel mai bun caz, închisoarea.

Mama Cheryl este toxicomană, Emmanuel sfârșește asasinat de către junkies, fratele său mai mare Smurf trăiește din traficul cu droguri și singura meserie la care sora lor Denice are acces este cea de polițist. Ultimele imagini ale filmului dezvăluie un secret teribil și înțelegem de ce emanciparea oamenilor de culoare este aproape imposibilă.

17 Blocks (2019) Online pe IMDb: https://www.imdb.com/title/tt10011226/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *